Yöre halkının mücadelesi Spil Milli Parkı Koruma Alanı’nı kurtardı, taş ocağı başvurusu geri çekildi

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.08.2020 - 20:38, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 2197+ kez okundu.
 

Yöre halkının mücadelesi Spil Milli Parkı Koruma Alanı’nı kurtardı, taş ocağı başvurusu geri çekildi

Köylülerin “Cesedimizi çiğnemeden yapamazlar” dediği Spil Milli Parkı Koruma Alanı içindeki taş ocağı krizinde yöre halkının mücadelesi sonuç verdi. Beşpınar Mahalle Muhtarı Rahmi Yılmaz, “İlgili firma kurmayı planladığı tesisin dosyasını gere çekerek, sahadan çekildiğini beyan etti” dedi. Beşpınar Mahallesi yakınlarındaki orman ve zeytin alanı olan 182 hektarlık arazide kurulacak taş ocağı için 3 Eylül’de halkı bilgilendirme toplantısı yapılacaktı.
Türkiye’nin en özel bölgeleri arasında yer alan eşsiz güzelliğe sahip Spil Dağı Milli Parkı koruma sahası içinde taş ocağı kurulması için başlatılan ÇED süreci yöre halkının büyük tepkisine neden olmuştu.“Cesedimizi çiğnemeden Spil’e taş ocağı yapamazsınız” diyen Beşpınar mahalle sakinleri ÇED sürecini durdurmak için imza toplayarak ilgili yerlere başvurdu. Yürütülen mücadele ve başvurular sonuç verdi. Beşpınar Mahalle Muhtarı Rahmi Yılmaz “Firma kurmayı planladığı taş ocağı tesisinin dosyasını geri çekerek, sahadan çekildiğini beyan etti” dedi. Adres değişikliği ile aynı yere ikinci başvuru yapılmıştı Açılması planlanan taş ocağıyla ilgili olarak ilk halkı bilgilendirme toplantısı talebinin de İzmir ili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 6 Şubat 2020 tarihinde iptal edildiğini hatırlatan Muhtar Yılmaz, “Daha önce aynı yer için Yenmiş Mahallesi adres gösterilerek de müracaat edilmişti. O başvurudan sonuç alamayınca bu kez bizim mahallemiz olan Beşpınar’ı adres göstermişler. Kurulması planlanan taş ocağı bizim mahallemize 700-800 metre mesafede. Spil Milli Park Alanı’nın da Koruma Sahası içinde. İlgili firmanın açmayı planladığı tesisin mahallemiz çevre, tarımsal ve hayvansal ürünler ile insan sağlığına vereceği olumsuz etkileri yaptığımız başvurularda belirtmiştik” dedi. Mahalle sakinleri olarak ÇED süreci ve  halk bilgilendirme toplantısının iptali için topladıkları imzaladıklarını vurgulayan Muhtar Yılmaz, “Bu imzalarla birlikte itiraz yazımısı İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne sunulmak üzere Kemalpaşa Başta Kemalpaşa Kaymakamımız sayın Kemal Kızılkaya’ya ulaştırdık. Bize destek veren Kaymakamımız Kemal Kılızkaya başta olmak üzere; sivil toplum kuruluşlarına, Yörükler Derneği’ne ve Kemalpaşa’daki 49 mahalle muhtarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İlgili firmanın kurmayı planladığı tesisin dosyasını geri çektiği için mutluyuz” dedi. 182 hektarlık zeytin ve orman alanı Beşpınar Mahallesi yakınlarındaki orman ve zeytin alanı olan 182 hektarlık arazide kurulacak taş ocağı için 3 Eylül’de halkı bilgilendirme toplantısı yapılacaktı.  ÇED raporuna göre bütün bu faaliyetlerin yapılacağı alan Spil Milli Parkı’nın koruma alanı içinde yer alıyor. Proje kapsamında orman alanından yılda 2 milyon ton malzeme alınacak ve yılın 300 günü 16 saat çalışma yürütülecek. Faaliyet alanında patlayıcı madde de kullanılacaktı. Ağır ANFO, ANFO, kapsüle duyarlı patlayıcı (emisyon patlayıcı gibi) ve milisaniye gecikmeli kapsüller veya infilaklı fitil kullanılarak patlatma işlemi gerçekleştirilecekti.
Köylülerin “Cesedimizi çiğnemeden yapamazlar” dediği Spil Milli Parkı Koruma Alanı içindeki taş ocağı krizinde yöre halkının mücadelesi sonuç verdi. Beşpınar Mahalle Muhtarı Rahmi Yılmaz, “İlgili firma kurmayı planladığı tesisin dosyasını gere çekerek, sahadan çekildiğini beyan etti” dedi. Beşpınar Mahallesi yakınlarındaki orman ve zeytin alanı olan 182 hektarlık arazide kurulacak taş ocağı için 3 Eylül’de halkı bilgilendirme toplantısı yapılacaktı.

Türkiye’nin en özel bölgeleri arasında yer alan eşsiz güzelliğe sahip Spil Dağı Milli Parkı koruma sahası içinde taş ocağı kurulması için başlatılan ÇED süreci yöre halkının büyük tepkisine neden olmuştu.“Cesedimizi çiğnemeden Spil’e taş ocağı yapamazsınız” diyen Beşpınar mahalle sakinleri ÇED sürecini durdurmak için imza toplayarak ilgili yerlere başvurdu. Yürütülen mücadele ve başvurular sonuç verdi. Beşpınar Mahalle Muhtarı Rahmi Yılmaz “Firma kurmayı planladığı taş ocağı tesisinin dosyasını geri çekerek, sahadan çekildiğini beyan etti” dedi.

Adres değişikliği ile aynı yere ikinci başvuru yapılmıştı

Açılması planlanan taş ocağıyla ilgili olarak ilk halkı bilgilendirme toplantısı talebinin de İzmir ili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 6 Şubat 2020 tarihinde iptal edildiğini hatırlatan Muhtar Yılmaz, “Daha önce aynı yer için Yenmiş Mahallesi adres gösterilerek de müracaat edilmişti. O başvurudan sonuç alamayınca bu kez bizim mahallemiz olan Beşpınar’ı adres göstermişler. Kurulması planlanan taş ocağı bizim mahallemize 700-800 metre mesafede. Spil Milli Park Alanı’nın da Koruma Sahası içinde. İlgili firmanın açmayı planladığı tesisin mahallemiz çevre, tarımsal ve hayvansal ürünler ile insan sağlığına vereceği olumsuz etkileri yaptığımız başvurularda belirtmiştik” dedi.

Mahalle sakinleri olarak ÇED süreci ve  halk bilgilendirme toplantısının iptali için topladıkları imzaladıklarını vurgulayan Muhtar Yılmaz, “Bu imzalarla birlikte itiraz yazımısı İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne sunulmak üzere Kemalpaşa Başta Kemalpaşa Kaymakamımız sayın Kemal Kızılkaya’ya ulaştırdık. Bize destek veren Kaymakamımız Kemal Kılızkaya başta olmak üzere; sivil toplum kuruluşlarına, Yörükler Derneği’ne ve Kemalpaşa’daki 49 mahalle muhtarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İlgili firmanın kurmayı planladığı tesisin dosyasını geri çektiği için mutluyuz” dedi.

182 hektarlık zeytin ve orman alanı

Beşpınar Mahallesi yakınlarındaki orman ve zeytin alanı olan 182 hektarlık arazide kurulacak taş ocağı için 3 Eylül’de halkı bilgilendirme toplantısı yapılacaktı.  ÇED raporuna göre bütün bu faaliyetlerin yapılacağı alan Spil Milli Parkı’nın koruma alanı içinde yer alıyor.

Proje kapsamında orman alanından yılda 2 milyon ton malzeme alınacak ve yılın 300 günü 16 saat çalışma yürütülecek. Faaliyet alanında patlayıcı madde de kullanılacaktı. Ağır ANFO, ANFO, kapsüle duyarlı patlayıcı (emisyon patlayıcı gibi) ve milisaniye gecikmeli kapsüller veya infilaklı fitil kullanılarak patlatma işlemi gerçekleştirilecekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.