Bergama Tarımda Parlayan Yıldız Olmaya Aday

GÜNDEM/GÜNCEL 08.07.2024 - 13:29, Güncelleme: 08.07.2024 - 21:21 2539+ kez okundu.
 

Bergama Tarımda Parlayan Yıldız Olmaya Aday

Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, Bergama’nın verimli topraklarıyla ülkenin önde gelen tarım şehirlerinden biri olmaya aday olduğunu belirtti.
Verimli topraklar umut veriyor Kozak bölgesindeki fıstık çamı ağaçlarının verimliliği hakkında konuşan Başkan Çelik, zararlı böceklerin sadece iki mahallede görüldüğünü, diğer 14 mahalledeki üretim düşüşünün detaylı araştırılması gerektiğini vurguladı. Başkan Çelik, “Kozak bölgemizde kozalak oluşumu gerçekleşiyor ama ürün ortaya çıkmıyor. Yer altı sularının çekilmesi ve taş ocaklarındaki patlamaların suyun ağaç köklerine ulaşmasını engellediğini düşünüyoruz. Bu sorunları büyükşehir belediyemizin desteğiyle çözmeyi hedefliyoruz” dedi. YUNTDAĞ MAHALLELERİNDE ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ Yüksek rakımlı ve gelir seviyesi düşük mahallelerde üretimin artırılması için Antep fıstığı aşısı projesi geliştiriliyor. Daha önce menengiç ağacında başarıyla uygulanan Antep fıstığı, Yuntdağ bölgesindeki mahallelerde de uygulanacak. SOĞUK HAVA DEPOSU VE PAKETLEME TESİSİ TALEBİ Bergama Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projeleri arasında soğuk hava deposu, paketleme ve kurutma tesisi de bulunuyor. Başkan Çelik, “Bölgemizde soğuk hava deposu, paketleme ve kurutma tesisi ihtiyacımız var. İzmir Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle bu tesisleri Bergama’mıza kazandıracağımıza inanıyorum” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da alanın belirlenmesi ve projelendirme sonucunda Bergama’ya destek vereceklerini belirtti. BERGAMA ÜRÜNLERİ MARKALAŞACAK Bergama Tulum Peyniri, Bergama Sızma Zeytinyağı, Bergama Pamuğu, Kozak Karası ve Kozak Beyazı üzüm çeşitlerinin markalaşması ve tanıtılması hedefleniyor. Başkan Çelik, “Bergama’da yetişen ürünlere ek olarak hünnap, orman meyveleri ve salep gibi yeni ürünler deneyeceğiz. Belediyeye ait tarım arazilerinde susuz tarımı destekleyerek ürün çeşidimizi artırmayı hedefliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak kurabileceğimiz tesisler ve markalaşma yönetimiyle ulusal ve uluslararası pazara ulaşabiliriz” dedi. ÇİFTÇİ EĞİTİM MERKEZİ KURULACAK Kentsel Gıda Stratejisi’nin kurulması için çalışmalar yaptıklarını belirten Dr. Cemil Tugay, Bergama’nın çiftçi eğitim merkezi için çok uygun bir lokasyon olduğunu söyledi. Çiftçilerin sorunlarına çözüm bulunacağını belirten Tugay, “Bergama, üretim kapasitesi ve verimli topraklarıyla İzmir ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler geliştirmek ve uygulamak bölgemizi kalkındıracak ve halkımız kazanacak. Kuzey Ege’nin ileri gelen şehirlerinden olmak için çok çalışacağız” dedi.
Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, Bergama’nın verimli topraklarıyla ülkenin önde gelen tarım şehirlerinden biri olmaya aday olduğunu belirtti.

Verimli topraklar umut veriyor

Kozak bölgesindeki fıstık çamı ağaçlarının verimliliği hakkında konuşan Başkan Çelik, zararlı böceklerin sadece iki mahallede görüldüğünü, diğer 14 mahalledeki üretim düşüşünün detaylı araştırılması gerektiğini vurguladı. Başkan Çelik, “Kozak bölgemizde kozalak oluşumu gerçekleşiyor ama ürün ortaya çıkmıyor. Yer altı sularının çekilmesi ve taş ocaklarındaki patlamaların suyun ağaç köklerine ulaşmasını engellediğini düşünüyoruz. Bu sorunları büyükşehir belediyemizin desteğiyle çözmeyi hedefliyoruz” dedi.

YUNTDAĞ MAHALLELERİNDE ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ

Yüksek rakımlı ve gelir seviyesi düşük mahallelerde üretimin artırılması için Antep fıstığı aşısı projesi geliştiriliyor. Daha önce menengiç ağacında başarıyla uygulanan Antep fıstığı, Yuntdağ bölgesindeki mahallelerde de uygulanacak.

SOĞUK HAVA DEPOSU VE PAKETLEME TESİSİ TALEBİ

Bergama Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projeleri arasında soğuk hava deposu, paketleme ve kurutma tesisi de bulunuyor. Başkan Çelik, “Bölgemizde soğuk hava deposu, paketleme ve kurutma tesisi ihtiyacımız var. İzmir Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle bu tesisleri Bergama’mıza kazandıracağımıza inanıyorum” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da alanın belirlenmesi ve projelendirme sonucunda Bergama’ya destek vereceklerini belirtti.

BERGAMA ÜRÜNLERİ MARKALAŞACAK

Bergama Tulum Peyniri, Bergama Sızma Zeytinyağı, Bergama Pamuğu, Kozak Karası ve Kozak Beyazı üzüm çeşitlerinin markalaşması ve tanıtılması hedefleniyor. Başkan Çelik, “Bergama’da yetişen ürünlere ek olarak hünnap, orman meyveleri ve salep gibi yeni ürünler deneyeceğiz. Belediyeye ait tarım arazilerinde susuz tarımı destekleyerek ürün çeşidimizi artırmayı hedefliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak kurabileceğimiz tesisler ve markalaşma yönetimiyle ulusal ve uluslararası pazara ulaşabiliriz” dedi.

ÇİFTÇİ EĞİTİM MERKEZİ KURULACAK

Kentsel Gıda Stratejisi’nin kurulması için çalışmalar yaptıklarını belirten Dr. Cemil Tugay, Bergama’nın çiftçi eğitim merkezi için çok uygun bir lokasyon olduğunu söyledi. Çiftçilerin sorunlarına çözüm bulunacağını belirten Tugay, “Bergama, üretim kapasitesi ve verimli topraklarıyla İzmir ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler geliştirmek ve uygulamak bölgemizi kalkındıracak ve halkımız kazanacak. Kuzey Ege’nin ileri gelen şehirlerinden olmak için çok çalışacağız” dedi.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.