Başkan Arda: Afetlere karşı dirençli bir kentiz
Başkan Arda: Afetlere karşı dirençli bir kentiz
Gaziemir Belediyesi’nin Mart ayı meclis toplantısında belediyenin depremzedeler için yaptığı çalışmalar ve olası bir afet için Gaziemir’de yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Başkan Halil Arda, “Yeni önlemlerimizle Gaziemir’i afetlere karşı daha güçlü hale getireceğiz” dedi.
Gaziemir Belediye Meclisi Mart ayı birinci oturumu Belediye Başkanı Halil Arda yönetiminde yapıldı. Türkiye’nin 10 ilinde büyük yıkımlara yol açan depremin ele alındığı meclis toplantısı, depremde hayatını kaybeden yurttaşlar için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
Meclisin açılışında konuşan Belediye Başkanı Halil Arda, “Birçok parçanın bir araya gelmesiyle oluşan Anadolu coğrafyasında yaşıyoruz. Bu ülkeyi cennet gibi yapan jeolojik yapısı. Ülkemizdeki faylar, ülkemizin deprem kuşağında yer aldığı biliniyor. Bilim insanları bu konuda sürekli uyarılarını yapıyorlar. 6 Şubat günü meydana gelen deprem, cennet vatanımızı cehenneme çevirdi. Acımız çok büyük. On binlerce vatandaşımızı kaybettik. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Başta belediye çalışanlarımız olmak üzere yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve sabır diliyorum. Çok zor bir süreci birlikte yaşıyoruz. Bu acıyla nasıl baş edeceğimizi, bu acıyı nereye koyacağımızı hiç birimiz biledik. Bu acıyı gömemedik, üstünü örtemedik, saklanamadık. Yüreğimiz yandı. Çaresiz kaldık. Çok zor ve uzun bir süreci birlikte yaşayacağız. Dayanışmayla bu süreci aşamacığımızı, yaralarımızı saracağımızı düşünüyoruz.
“Bilimin ışığında güçlü kentler inşa edebiliriz”
Geçmişten ders çıkararak, bilimin ışığında depreme dirençli kentler inşa edilebildiğinin birçok ülkede görüldüğüne vurgu yapan Başkan Arda, “Kader diyerek bu depremi geçiştirmemizin mümkün olmadığını düşünüyorum. Çünkü alınması gereken önlemler, yapılması gerekenler ortada olmasına rağmen ülke olarak deprem gerçeğini kavramış değiliz. İskenderiye Kütüphanesi’nin kapısında ‘Bilim, insanları Tanrı’nın gazabından korur’ yazıyor. Bilim aslında her şeyin önleminin alınacağını ortaya koyuyor. Yüz yıllardır yaşanılanlardan çıkarılan derslerle bunun mümkün olacağı görülüyor. Çıkaracağımız çok ders, yapacağımız çok iş var. Hepimizin elimizi vicdanına koyması, kafamızı ellerimizi arasına alıp günlerce düşünmemiz gerekiyor. ‘Biz toplum olarak nerede hata yapıyoruz, nerede eksik yapıyoruz. Bunu nasıl telafi edebiliriz’ demek hepimizin üstüne düşen bir görev” dedi.
Başkan Arda’nın konuşmasının ardından Gaziemir Belediyesi Afet Birim Sorumlusu Nejdet Çitkap, afet birimin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Depremzedelere 6 tır, 36 kamyonet eşya desteği”
Daha sonra kürsüye gelen Sosyal Yardım İşleri Müdürü Gamze Kanber ise deprem sürecinde belediyenin yürüttüğü çalışmaları detaylı olarak anlattı. Kanber, “Yaklaşık 10 bin Gaziemirlinin yaptığı bağışları, 1101 gönüllü gencin desteğiyle paketleyerek deprem bölgesine ulaştırdık. İlk hafta 6 tır eşyayı ve 4 konteyneri doğrudan deprem bölgesine gönderdik. 36 kamyonet eşyayı ise depremzedelere ulaştırmaları için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettik. İlçemize yerleşen bin 330 depremzedeye yardım ettik. Toplamda 18 bin 610 kalemde ayni yardım yaptık” dedi.
Deprem bölgesinden Gaziemir’e gelen depremzedeler için yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Gamze Kanber şöyle konuştu: “Deprem bölgesinden ilçemizde gelen yurttaşlarla önce sosyal hizmet uzmanımız görüşüyor ve ihtiyaç listesi belirliyor. Bireyin ve ailenin hassasiyet durumu belirlenerek ilgili iç ve dış yönlendirmeler yapılarak afetzedelerin kaynaklara ulaşması sağlandı. Afetzede ailelerin öğrencilerine kırtasiye desteği sağladık. 50 yetişkin, 27 çocuk olmak üzere 77 depremzedeye psikososyal desteğin yanı sıra CV Bank birimizle onların iş arayışına destek oluyoruz. Osmaniye iliyle eşleştirildik. Toplanan yardımları oraya ulaştırarak ihtiyaçlarını karşılayacağız.”
“Porta’da 8-10 bin kişilik yemek yapabiliriz”
Gaziemir’de yaşanacak olası bir deprem anında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren SEYDAŞ şirketinin Genel Müdürü Aslı Demir, “Porta Gaziemir’de 16 kişinin aynı anda yemek yapabileceği profesyonel bir mutfak var. Mutfağımız böyle bir afet anında yurttaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak alt yapıya sahip. 27 mutfak personeliyle 24 saatte 8-10 bin kişiye yetecek kadar yemek hazırlayacak durumdayız. Porta Gaziemir 2’de 15 metreküp soğuk hava depomuz mevcut. İnsanların barınma sorununu çözmek için Porta Gaziemir ile Porta Gaziemir 2’nin açık alanlarına ve Adalet Parkı’na toplam 540 adet çadır kurabiliyoruz. Festival Alanı, Sevgi Mahallesi Pazar Yeri, Merkez Pazaryeri ve İlçe Stadı’na toplan bin 206 çadır kurabiliyoruz. Porta Gaziemir’in deposunda 15 ton, Porta Gaziemir 2’nin deposunda 10 ton olmak üzere toplam 25 ton su depolayabiliyoruz. Yaklaşık bin 500 kişilik oturma kapasitesine sahibiz” diye konuştu.
“Eksiklerimizi hızla tamamlayacağız”
Sunumların ardından konuşan Başkan Arda, “Porta Gaziemirleri hayata geçirirken doğal afet durumunda da kullanmayanı hedeflemiştik. Porta Gaziemir’i çelik konstrüksiyon sistemiyle inşa ettik. Porta’lar hem toplanma ve barınma alanı hem de gıdaya ulaşma anlamında hizmet verecek. İlçemizde 41 tane toplanma alanı var, bu konuda Gaziemir şanslı. Mülkiyeti bize ait toplanma alanlarının bir kısmında afet anında hizmet verecek tesislerimiz var. Toplanma alanı olan parklarda özel bir çalışma yapacağız. Tuvalet alt yapıları da hazırlayacağız. Eksiklerimizi süreç içerisinde tamamlayacağız. Osmaniye ile eşleştirildik. İzmir Büyükşehir Belediyesi buradaki eksikleri bize iletiyor. Önümüzdeki hafta Osmaniye’ye iki konteyner ve ihtiyaç duydukları eşyaları tırla göndereceğiz. Deprem bölgesinde ciddi çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Tunç Başkanıma teşekkür ediyorum” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.