Yenilenebilir enerjide rekabet gücünü koruyacak düzenlemelere ihtiyaç var

05.10.2024 - 18:35, Güncelleme: 05.10.2024 - 18:35 169 kez okundu.
 

Yenilenebilir enerjide rekabet gücünü koruyacak düzenlemelere ihtiyaç var

TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, Genel Sekreteri Dr. İskender Kökey, Danışmanlık, Bakım ve Diğer Servislerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Aydın, Sanayiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ender Özatay, Denetim Kurulu Üyesi Av. Dr. Mehmet Feridun İzgi ile Genel Koordinatör Gözde Burçak Polat ve Sektörel Araştırmalar ve İş Geliştirme Müdürü V. Mesut Kılıç tarafından gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Coşkun ve Genel Sekreterlik temsilcileri ile yapılan görüşmede rüzgar enerjisinin ve sektörünün gelişimi, bölgesel ve ulusal düzeyde sektörün önündeki fırsat ve engeller, uluslararası düzeyde girişimler ve işbirlikleri masaya yatırıldı. TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, ulusal düzeyde daha çok yenilenebilir enerji yatırımı yapılabilmesi ile gerek bu yöndeki çabaların gerekse sektörün görünür kılınmasının temel amaçları olduğunu belirtti.   Yenilenebilir enerjide Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında yeni bir birlik kurulması sektörü daha ileri taşıyacaktır   Bu önemli ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Mevcut durumda yenilenebilir enerji ekipmanlarından özellikle türbin üretiminde bitmiş ürün ithalatına vergi olmadığı için bizim üreticilerimizin rekabet gücü hayli azalıyor. Ayrıca türbin ithalatında bitmiş üründe vergi yokken, türbin üretiminde kullanılan malzemelerin vergiye tabi olması, bu yönde yatırım yapan firmaları zora soktuğundan, ülkemizin döviz kaybına uğramasına neden olurken, yatırımların farklı ülkelere kayma riskini ortaya çıkarıyor. Emekleme aşamasındaki bu sektörde, bitmiş ürüne vergi alınmaması nedeniyle üreticilerimiz devre dışı kalıyor. Bu konu ile ilgili üreticilerimizin rekabet gücünü koruyacak ve sektörün gelişimini güçlendirecek düzenlemelere ihtiyaç var. İzmir ve Ege Bölgesi, yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi için yıllar içinde doğal bir üs haline geldi. Bu doğal kümelenmenin ihracat odaklı genişlemesi için Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında ayrı bir birlik kurulması sektörü çok daha ileri taşıyıp uluslararası rekabete destek olacaktır.” dedi.   TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, ulusal düzeyde daha çok yenilenebilir enerji yatırımı yapılabilmesi ile gerek bu yöndeki çabaların gerekse sektörün görünür kılınmasının temel amaçları olduğunu belirtti. “Yenilenebilir enerjide kapasite artırımı çok hızlı geliştirilebiliyor” diye sözlerine devam eden Erden, “bu kadar yoğun global dönüşümün olduğu bir sektörde ülkemizin de bundan faydalanabilmesi önceliğimizdir.” diye belirtti. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, Genel Sekreteri Dr. İskender Kökey, Danışmanlık, Bakım ve Diğer Servislerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Aydın, Sanayiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ender Özatay, Denetim Kurulu Üyesi Av. Dr. Mehmet Feridun İzgi ile Genel Koordinatör Gözde Burçak Polat ve Sektörel Araştırmalar ve İş Geliştirme Müdürü V. Mesut Kılıç tarafından gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Coşkun ve Genel Sekreterlik temsilcileri ile yapılan görüşmede rüzgar enerjisinin ve sektörünün gelişimi, bölgesel ve ulusal düzeyde sektörün önündeki fırsat ve engeller, uluslararası düzeyde girişimler ve işbirlikleri masaya yatırıldı. TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, ulusal düzeyde daha çok yenilenebilir enerji yatırımı yapılabilmesi ile gerek bu yöndeki çabaların gerekse sektörün görünür kılınmasının temel amaçları olduğunu belirtti.

 

Yenilenebilir enerjide Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında yeni bir birlik kurulması sektörü daha ileri taşıyacaktır

 

Bu önemli ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Mevcut durumda yenilenebilir enerji ekipmanlarından özellikle türbin üretiminde bitmiş ürün ithalatına vergi olmadığı için bizim üreticilerimizin rekabet gücü hayli azalıyor. Ayrıca türbin ithalatında bitmiş üründe vergi yokken, türbin üretiminde kullanılan malzemelerin vergiye tabi olması, bu yönde yatırım yapan firmaları zora soktuğundan, ülkemizin döviz kaybına uğramasına neden olurken, yatırımların farklı ülkelere kayma riskini ortaya çıkarıyor. Emekleme aşamasındaki bu sektörde, bitmiş ürüne vergi alınmaması nedeniyle üreticilerimiz devre dışı kalıyor. Bu konu ile ilgili üreticilerimizin rekabet gücünü koruyacak ve sektörün gelişimini güçlendirecek düzenlemelere ihtiyaç var. İzmir ve Ege Bölgesi, yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi için yıllar içinde doğal bir üs haline geldi. Bu doğal kümelenmenin ihracat odaklı genişlemesi için Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında ayrı bir birlik kurulması sektörü çok daha ileri taşıyıp uluslararası rekabete destek olacaktır.” dedi.

 

TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, ulusal düzeyde daha çok yenilenebilir enerji yatırımı yapılabilmesi ile gerek bu yöndeki çabaların gerekse sektörün görünür kılınmasının temel amaçları olduğunu belirtti. “Yenilenebilir enerjide kapasite artırımı çok hızlı geliştirilebiliyor” diye sözlerine devam eden Erden, “bu kadar yoğun global dönüşümün olduğu bir sektörde ülkemizin de bundan faydalanabilmesi önceliğimizdir.” diye belirtti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.