Sars virüsü Türkiye sınırında!
Sars virüsü Türkiye sınırında!
Sars virüsü nedir? Sars virüsü belirtileri nelerdir? Geçtiğimiz Pazar günü Çin'de 14 bin kişi havalimanında karantinaya alındı. Kargo görevlisi iki memurun korona olması nedeniyle karantina kararının alındığı söylense de sosyal medyada "Çin'de sars virüsü tespit edildi!" iddiaları bir anda yayıldı. Ardından da Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Sağlık Kurumu Süleymaniye Kenti'nde bir hastada korona tespit edildiğini duyurdu. Peki, Sars virüsü nedir? Sars virüsü aşısı bulundu mu? Tedavi yöntemleri enler? İşte, merak edilen soruların detayları...
SARS VİRÜSÜ NEDİR?
Hastalık etkeni SARS-CoV olarak isimlendirildi. Düşman antijenik ve genomik yapısı farklı yeni bir coronavirus idi. Coronavirusler, tek sarmallı RNA virusleridir. Hayvanlarda ve insanlarda üst solunum yolu infeksiyonları ve enterokolitlere yol açarlar. SARS etkeni olan coronavirus, ölümüne neden olduğu doktor Carlo Urbani anısına Urbani suşu olarak da adlandırılıyor. Sars hastalarının çoğu 25-70 yaşlarında o zamana kadar sağlıklı olarak bireylerdir. 15 yaşından küçük çok az sayıda kuşkulu vaka görüldü.
SARS VİRÜSÜNÜN BULAŞMA YOLLARI
- Damlacık (Droplet) İnfeksiyonu
- Hava yolu
- Vücut sıvıları
Bulaşmada yakın temas (Hasta bakımı, hasta ile birlikte yaşama, şüpheli olgunun solunum sekresyonları ve/veya vücut sıvıları ile direkt temas) önemlidir. Bu nedenle hastane personeli ve hasta yakınları birinci derecede risk altındadır.
SARS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
İnkübasyon dönemi genellikle 2-7 gündür. Ancak 10 güne kadar da uzayabilir. Hastalık ateş (38 dereceden fazla),üşüme titreme gibi prodromal belirtilerle başlamakta bazen başağrısı, düşkünlük, kas ağrısı görülmektedir. Hastalığın başlangıcında bazı olgularda hafif solunum belirtilerine de rastlanmıştır. Döküntü, nörolojik veya gastrointestinal bulgulara rastlanmamaktadır.
Üç ile yedi gün sonra alt solunum fazı başlar. Balgamsız, kuru öksürük veya dispne şeklinde başlayıp hipoksemiye kadar uzanabilir. Olguların %10-20’sinde solunum yetmezliği çok ciddi boyutlara ulaşır. Entübasyon ve mekanik ventilasyon gerekir. SARS’ın mortalitesi yaklaşık %3 olarak belirtilmektedir.
SARS AŞISI BULUNDU MU?
Hastalıkta temel tedavi ortaya çıkan solunumsal sorunlara yönelik destek tedavisi, gerekirse oksijen ve ARDS geliştiğinde invasiv mekanik ventilasyondur. Sars virüsünün aşısı ise henüz bulunmadı.
SARS VİRÜSÜNDEN KAÇ KİŞİ ÖDLÜ?
Dünyada 2002-2003’de ortaya çıkan SARS salgınında Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, çoğunluğu Çin’de olmak üzere 774 kişi yaşamını yitirdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.