Acil toplandılar!

GÜNDEM/GÜNCEL 21.05.2022 - 16:30, Güncelleme: 21.05.2022 - 16:30 2764+ kez okundu.
 

Acil toplandılar!

Avrupa'da birçok ülkede 100'den fazla maymun çiçeği virüsü vakasının görülmesinin ardından harekete geçti Almanya, maymun çiçeği virüsünü Avrupa'da şimdiye kadarki en büyük salgın olarak tanımladı.
Vakalar, İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Belçika, İsrail ve Avustralya'da doğrulandı. ENDEMİK BİR VİRÜS Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. İLK VAKALAR İNGİLTERE'DEN ÇIKTI En son Kasım 2021'de ABD'de görülmesinin ardından aylar sonra yeniden Afrika dışına çıkan maymun çiçeği virüsü ilk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de, bundan önce Nijerya'ya seyahat etmiş bir kişide tespit edildi. İSPANYA'DA 24 ŞÜPHELİ DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI İngiltere'nin ardından virüsün yayıldığı İspanya'da Sağlık Bakanlığı verilerine göre mevcut durumda 7 kesinleşmiş, 24 de şüpheli maymun çiçeği vakası bulunuyor. MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN KORKMALI MIYIZ? Dünya korona salgınından kurtulmaya çalışırken bir başka virüsün yayılmaya başlaması herkesi doğal olarak endişelendirdi. Çiçek hastalığına sebep olan virüsle aynı aileden gelen ve tuhaf biçimde “maymun virüsü” adı verilen bu virüs ne kadar tehlikeli, ondan ne kadar korkmalıyız? Bu virüsle ilgili ilk bilinmesi gereken şey, virüsün havadan bulaşmadığı, sadece vücut sıvılarıyla bulaştığı. Hastalık su çiçeğine benziyor, çocukluğunda çiçek aşısı olanlar daha az risk altında. Uzmanlar büyük bir salgın beklemiyor.
Avrupa'da birçok ülkede 100'den fazla maymun çiçeği virüsü vakasının görülmesinin ardından harekete geçti Almanya, maymun çiçeği virüsünü Avrupa'da şimdiye kadarki en büyük salgın olarak tanımladı.

Vakalar, İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Belçika, İsrail ve Avustralya'da doğrulandı.


ENDEMİK BİR VİRÜS
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.


İLK VAKALAR İNGİLTERE'DEN ÇIKTI
En son Kasım 2021'de ABD'de görülmesinin ardından aylar sonra yeniden Afrika dışına çıkan maymun çiçeği virüsü ilk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de, bundan önce Nijerya'ya seyahat etmiş bir kişide tespit edildi.


İSPANYA'DA 24 ŞÜPHELİ DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI
İngiltere'nin ardından virüsün yayıldığı İspanya'da Sağlık Bakanlığı verilerine göre mevcut durumda 7 kesinleşmiş, 24 de şüpheli maymun çiçeği vakası bulunuyor.


MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN KORKMALI MIYIZ?
Dünya korona salgınından kurtulmaya çalışırken bir başka virüsün yayılmaya başlaması herkesi doğal olarak endişelendirdi.
Çiçek hastalığına sebep olan virüsle aynı aileden gelen ve tuhaf biçimde “maymun virüsü” adı verilen bu virüs ne kadar tehlikeli, ondan ne kadar korkmalıyız?
Bu virüsle ilgili ilk bilinmesi gereken şey, virüsün havadan bulaşmadığı, sadece vücut sıvılarıyla bulaştığı.
Hastalık su çiçeğine benziyor, çocukluğunda çiçek aşısı olanlar daha az risk altında. Uzmanlar büyük bir salgın beklemiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.