AİHM adayları elemeyi geçti... Sırada mülakat ve seçim var

YURT HABERLERİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.09.2018 - 09:08, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:38 2694+ kez okundu.
 

AİHM adayları elemeyi geçti... Sırada mülakat ve seçim var

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görev yapan Işıl Karakaş’ın yerine görev yapmak üzere Türkiye tarafından Avrupa Konseyi’ne bildirilen Prof. Dr. Selami Kuran, Prof. Dr. Necati Polat ve Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar elemeyi geçti
Avrupa Konseyi nezdindeki uzmanlardan oluşan Danışma Paneli, Türkiye’nin Karakaş yerine Avrupa Konseyi’ne bildirdiği Prof. Dr. Kuran, Prof. Dr. Polat ve Prof. Dr Kibar’ın, AİHM Hâkimi olarak görev yapacak yeterliliğe ve niteliğe sahip oldukları yönünde görüş bildirdi. Türkiye’nin üç adayı önce mülakata çağrılacak. Seçim, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nun 8-12 Ekim’de Strazburg’taki sonbahar oturumunda yapılacak.  MÜLAKAT 28 EYLÜL’DE Danışma Paneli’ne Ağustos ayında bildirilen Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar’ın, AİHM Hâkimliği için gerekli kriterleri sağladığı geçen hafta bildirildi. Danışma Paneli’nin hakkında olumlu görüş bildirdiği bu üç hakim adayını AKPM ilgili komitesinin 28 Eylül’de mülakata çağırması bekleniyor. AKPM Komisyonu 20 milletvekilinden oluşuyor ve mülakatlar Paris’te yapılacak.  İŞTE O ÜÇ ADAY Türkiye’nin AİHM yargıcı adaylaı uluslararası hukuk profesörü olup, yurtdışındaki üniversitelerde de çalışmalarıyla tanınıyorlar.  Adaylardan, Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Prof. Dr. Kuran, halen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Milletler arası Genel Hukuku alanında öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Kamu Hukuku Bölüm başkanı olan Prof. Dr. Kuran’ın milletlerarası hukuk alanında yayınlanmış çok sayıda eseri var. İkinci aday Prof. Dr. Necati Polat ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümünde uluslararası hukuk alanında öğretim üyesi olarak görev yapıyor. İnsan hakları üzerine birçok çalışmasının yanında, ODTÜ’de insan hakları hukuku dersi vermekte olan Polat’ın, Türkçe ve İngilizce yayınlanmış çok sayıda eseri bulunuyor. Üçüncü aday Prof. Dr. Kibar ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde Milletler arası Özel hukuku alanında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Kibar’ın milletler arası özel hukuk ve özellikle yabancılar hukuku üzerine Türkçe, İngilizce ve Fransızca çok sayıda çalışması var
AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görev yapan Işıl Karakaş’ın yerine görev yapmak üzere Türkiye tarafından Avrupa Konseyi’ne bildirilen Prof. Dr. Selami Kuran, Prof. Dr. Necati Polat ve Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar elemeyi geçti

Avrupa Konseyi nezdindeki uzmanlardan oluşan Danışma Paneli, Türkiye’nin Karakaş yerine Avrupa Konseyi’ne bildirdiği Prof. Dr. Kuran, Prof. Dr. Polat ve Prof. Dr Kibar’ın, AİHM Hâkimi olarak görev yapacak yeterliliğe ve niteliğe sahip oldukları yönünde görüş bildirdi. Türkiye’nin üç adayı önce mülakata çağrılacak. Seçim, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nun 8-12 Ekim’de Strazburg’taki sonbahar oturumunda yapılacak. 

MÜLAKAT 28 EYLÜL’DE

Danışma Paneli’ne Ağustos ayında bildirilen Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar’ın, AİHM Hâkimliği için gerekli kriterleri sağladığı geçen hafta bildirildi. Danışma Paneli’nin hakkında olumlu görüş bildirdiği bu üç hakim adayını AKPM ilgili komitesinin 28 Eylül’de mülakata çağırması bekleniyor. AKPM Komisyonu 20 milletvekilinden oluşuyor ve mülakatlar Paris’te yapılacak. 

İŞTE O ÜÇ ADAY

Türkiye’nin AİHM yargıcı adaylaı uluslararası hukuk profesörü olup, yurtdışındaki üniversitelerde de çalışmalarıyla tanınıyorlar. 

Adaylardan, Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Prof. Dr. Kuran, halen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Milletler arası Genel Hukuku alanında öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Kamu Hukuku Bölüm başkanı olan Prof. Dr. Kuran’ın milletlerarası hukuk alanında yayınlanmış çok sayıda eseri var.

İkinci aday Prof. Dr. Necati Polat ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümünde uluslararası hukuk alanında öğretim üyesi olarak görev yapıyor. İnsan hakları üzerine birçok çalışmasının yanında, ODTÜ’de insan hakları hukuku dersi vermekte olan Polat’ın, Türkçe ve İngilizce yayınlanmış çok sayıda eseri bulunuyor.

Üçüncü aday Prof. Dr. Kibar ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde Milletler arası Özel hukuku alanında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Kibar’ın milletler arası özel hukuk ve özellikle yabancılar hukuku üzerine Türkçe, İngilizce ve Fransızca çok sayıda çalışması var

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.