Gaziemir Belediyesi, vatandaşları, atık yağ konusunda uyardı

EGE HABERLERİ 08.10.2023 - 14:18, Güncelleme: 08.10.2023 - 14:21 2557+ kez okundu.
 

Gaziemir Belediyesi, vatandaşları, atık yağ konusunda uyardı

Sıfır atık, yeşil geri dönüşüm konularında etkin çalışmalara imza atan Gaziemir Belediyesi, vatandaşları, atık yağ konusunda uyardı.
Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda bir video ile, evlerde kızartmalarda kullanan ve artık kullanılamayacak olan bitkisel atık yağların 1 litresinin 1 milyon litre suyu içilemez hale getirdiğine dikkat çekildi. Sıfır atık ve yeşil dönüşüm çalışmaları ile dikkat çeken Gaziemir Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürü Derya Dizman Kayar, ilçede geri dönüşüm için atağa kalktıklarını söyledi. tıkların tehlikeli ve tehlikesiz olarak ikiye ayrıldığını belirten Kayar, tehlikeli atıkların özellikle ev ve iş yerlerinden çıkan ürünlerin içinde yer aldığına dikkat çekti. Bitkisel atık yağların, yani kullanılmış kızartma yağlarının da tehlikeli atık olarak geçtiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Atık yağların yanında piller, televizyon ve monitörler, atık ilaçlar, kartuş ve tonerler gibi birçok ürün her gün ev ve ofislerimizden çıkıyor. Bunlar tehlikeli atık statüsünde yer alıyor. Bunların kaynağında ayrıştırılması çok önemli. Özellikle evlerden çıkan bitkisel atık yağları geri dönüşüme kazandırmalıyız. Bitkisel atık yağlar görünmeyen tehlike oluşturuyor. Bu atık yağların geri dönüşümünden biyodizel denilen, çevreyi petrol ve türevlerinden daha az kirleten bir akaryakıt elde ediliyor. Lavaboya dökülen yağlar altyapıya zarar veriyor. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kullanılmaz hale getiriyor, altyapıda taşlaşarak kanalların kapanmasına neden oluyor. Bu nedenle ‘atık yağ’ deyip geçmeden bu yağların geri dönüşümü için bilinçlenmemiz gerekiyor. Yurttaşlarımız, evlerindeki atık yağları pet şişelerde biriktirerek 5 litre halinde belediyeye getirdiklerinde kendilerine bulaşık deterjanı armağan ediyoruz.” GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI NERELERDE VAR Elektronik atık toplama noktası: Gazikent İlköğretim Okulu arkası, Kültürevi yanı. Atık pil toplama noktaları: Belediye hizmet binaları, semt evleri, muhtarlıklar, marketler, sağlık ocakları, eczaneler ve okullar. Bitkisel atık yağ toplama noktaları: Belediye hizmet binaları, semt evleri, muhtarlıklar ve talep eden okullar. Ambalaj atık toplama noktaları: Gaziemir genelinde birçok cadde ve sokak içerisinde bulunan mavi kumbaralar. izmir haber
Sıfır atık, yeşil geri dönüşüm konularında etkin çalışmalara imza atan Gaziemir Belediyesi, vatandaşları, atık yağ konusunda uyardı.

Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda bir video ile, evlerde kızartmalarda kullanan ve artık kullanılamayacak olan bitkisel atık yağların 1 litresinin 1 milyon litre suyu içilemez hale getirdiğine dikkat çekildi.

Sıfır atık ve yeşil dönüşüm çalışmaları ile dikkat çeken Gaziemir Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürü Derya Dizman Kayar, ilçede geri dönüşüm için atağa kalktıklarını söyledi.

tıkların tehlikeli ve tehlikesiz olarak ikiye ayrıldığını belirten Kayar, tehlikeli atıkların özellikle ev ve iş yerlerinden çıkan ürünlerin içinde yer aldığına dikkat çekti. Bitkisel atık yağların, yani kullanılmış kızartma yağlarının da tehlikeli atık olarak geçtiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Atık yağların yanında piller, televizyon ve monitörler, atık ilaçlar, kartuş ve tonerler gibi birçok ürün her gün ev ve ofislerimizden çıkıyor. Bunlar tehlikeli atık statüsünde yer alıyor. Bunların kaynağında ayrıştırılması çok önemli. Özellikle evlerden çıkan bitkisel atık yağları geri dönüşüme kazandırmalıyız. Bitkisel atık yağlar görünmeyen tehlike oluşturuyor. Bu atık yağların geri dönüşümünden biyodizel denilen, çevreyi petrol ve türevlerinden daha az kirleten bir akaryakıt elde ediliyor. Lavaboya dökülen yağlar altyapıya zarar veriyor. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kullanılmaz hale getiriyor, altyapıda taşlaşarak kanalların kapanmasına neden oluyor. Bu nedenle ‘atık yağ’ deyip geçmeden bu yağların geri dönüşümü için bilinçlenmemiz gerekiyor. Yurttaşlarımız, evlerindeki atık yağları pet şişelerde biriktirerek 5 litre halinde belediyeye getirdiklerinde kendilerine bulaşık deterjanı armağan ediyoruz.”

GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI NERELERDE VAR

Elektronik atık toplama noktası: Gazikent İlköğretim Okulu arkası, Kültürevi yanı.

Atık pil toplama noktaları: Belediye hizmet binaları, semt evleri, muhtarlıklar, marketler, sağlık ocakları, eczaneler ve okullar.

Bitkisel atık yağ toplama noktaları: Belediye hizmet binaları, semt evleri, muhtarlıklar ve talep eden okullar.

Ambalaj atık toplama noktaları: Gaziemir genelinde birçok cadde ve sokak içerisinde bulunan mavi kumbaralar.

izmir haber

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.