Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut yaşamını yitirdi

GÜNDEM/GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.04.2021 - 23:05, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 2334+ kez okundu.
 

Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut yaşamını yitirdi

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 86 yaşında yaşamını yitirdi.
Eski başbakan ve Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut 86 yaşında yaşamını yitirdi. Yıldırım Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hayata veda etti. Erzincan'da 15 Kasım 1935'yılında dünyaya gelen Yıldırım Akbulut, babasının PTT memuru olması dolayısıyla ilkokulu Eskişehir'de, ortaokulu Samsun'da, liseyi ise Erzincan'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip serbest avukatlık yapan Yıldırım Akbulut, Adalet Partisi Erzincan İl Başkanlığı görevinde bulundu. Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer alan ve 1983' yılında genel seçimde ANAP Erzincan Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren Yıldırım Akbulut, 26 Ekim 1984 yılı ve 6 Eylül 1987 yıllar arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev aldı. 1987'yılında genel seçimde tekrardan milletvekili olan Yıldırım Akbulut, Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989'yılına kadar devam ettirdi. Turgut Özal'ın 1989'yılında Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra aynı yıl Yıldırım Akbulut'un Başbakanlığında 47. Hükümet kuruldu. 17 Kasım 1989'yılında ANAP 1. Olağanüstü Kongresi'nde Turgut Özal'dan boşalan Genel Başkanlık koltuğuna Yıldırım Akbulut oturdu. 2002'YILINDA TBMM'YE VEDA ETTİ Yıldırım Akbulut, 15 Haziran 1991'yılında gerçekleştirilen ANAP Kongresi'nde Mesut Yılmaz'a yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı. Bu süreçten sonra siyasi çalışmalarına devam eden Yıldırım Akbulut, 18 Nisan 1999 yılı seçimlerinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı seçildi ve bu görevini 2000'yılına kadar kadar sürdürdü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan adaylığını 2. turundan sonra geri çeken Yıldırım Akbulut, 2002'yılında ANAP'tan istifa ederek Doğru Yol Partisi'nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı oldu. Yıldırım Akbulut, DYP'nin barajı geçememesi sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne veda etti. Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Samia Akbulut ile evli olan Yıldırım Akbulut 3 kız çocuğu babasıydı.
Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 86 yaşında yaşamını yitirdi.

Eski başbakan ve Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut 86 yaşında yaşamını yitirdi.

Yıldırım Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hayata veda etti.

Erzincan'da 15 Kasım 1935'yılında dünyaya gelen Yıldırım Akbulut, babasının PTT memuru olması dolayısıyla ilkokulu Eskişehir'de, ortaokulu Samsun'da, liseyi ise Erzincan'da okudu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip serbest avukatlık yapan Yıldırım Akbulut, Adalet Partisi Erzincan İl Başkanlığı görevinde bulundu.

Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer alan ve 1983' yılında genel seçimde ANAP Erzincan Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren Yıldırım Akbulut, 26 Ekim 1984 yılı ve 6 Eylül 1987 yıllar arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev aldı.

1987'yılında genel seçimde tekrardan milletvekili olan Yıldırım Akbulut, Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989'yılına kadar devam ettirdi.

Turgut Özal'ın 1989'yılında Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra aynı yıl Yıldırım Akbulut'un Başbakanlığında 47. Hükümet kuruldu.

17 Kasım 1989'yılında ANAP 1. Olağanüstü Kongresi'nde Turgut Özal'dan boşalan Genel Başkanlık koltuğuna Yıldırım Akbulut oturdu.

2002'YILINDA TBMM'YE VEDA ETTİ

Yıldırım Akbulut, 15 Haziran 1991'yılında gerçekleştirilen ANAP Kongresi'nde Mesut Yılmaz'a yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.

Bu süreçten sonra siyasi çalışmalarına devam eden Yıldırım Akbulut, 18 Nisan 1999 yılı seçimlerinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı seçildi ve bu görevini 2000'yılına kadar kadar sürdürdü.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan adaylığını 2. turundan sonra geri çeken Yıldırım Akbulut, 2002'yılında ANAP'tan istifa ederek Doğru Yol Partisi'nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı oldu. Yıldırım Akbulut, DYP'nin barajı geçememesi sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne veda etti.

Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Samia Akbulut ile evli olan Yıldırım Akbulut 3 kız çocuğu babasıydı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.